słód jęczmienny


Polska motoryzacja jednośladowa

Temat: Z czego slynie Bydgoszcz ???
Browary, fabryki mebli, drukarnie
-
Bydgoskie Fabryki Mebli S.A. to jedna z najstarszych firm meblarskich w Polsce.
Już w roku 1884 w Bydgoszczy na Starym Rynku Otto Pfefferkorn rozpoczął
działalność firmy. Do wybuchu drugiej wojny firma rozrastała się, właściciele
zatrudniali 400 osób. Dziś Bydgoskie Fabryki Mebli SA stanowią część grupy
Schieder. BFM rzeprowadziła ogromne inwestycje. Przenieśli z zakładów
usytuowanych w centrach miast do nowoczesnych fabryk. Poza tym grupa Schieder
to wiarygodny partner. A w Europie to niebagatelny atut. W ramach
marki „BYDGOSKIE MEBLE” firma oferuje zarówno klasykę jak i nowoczesność.

Bydgoskie Meble S.A. otrzymały zezwolenie na oznaczanie swych wyrobów
znakiem "Q".
BFM mogą się poszczycić produkcją dla najbardziej prestiżowych odbiorców, jak
Sejm, Urząd Rady Ministrów, Teatr Wielki, Zamek Królewski, wiele ambasad w
kraju i za granicą. To decyduje o wyjątkowej pozycji firmy na rynku meblarskim

W 1996 jako pierwsi w polskim przemyśle meblarskim uzyskaliśmy certyfikat ISO
9001. Dziś produkcja odbywa się w nowoczesnych zakładach, przy rygorystycznym
przestrzeganiu wszystkich norm. Meble z Bydgoszczy trafiają nie tylko do Polski
i Niemiec, także do Czech, Słowacji, Węgier, Chorwacji, Ukrainy, Rosji, Litwy,
Białorusi, Francji, Austrii, Szwecji. Można je znaleźć także w USA i Chinach.


Browary Bydgoskie

Historia bydgoskiego browarnictwa sięga XIVw. Browary powstawały, przenosiły
się, zmieniały nazwy, właścicieli, ale były od wieków.

W okresie od XV do XVII wieku piwo bydgoskie cieszyło się wielką
popularnością. Podobno mieszkańcy Poznania cenili je w tym okresie bardziej niż
swoje własne, płacąc chętnie dwa razy wyższą cenę niż za swoje.

W osiemdziesiątych latach XIX wieku w okręgu rządowym Bydgoszczy znajdowało się
24 – 26 browarów, z których 4 znajdowały się w samej Bydgoszczy, a piąty w
pobliskim Myślęcinku. Oprócz słodu jęczmiennego i pszenicznego, do produkcji
piw używano w tym rejonie w niewielkich ilościach surogatów, ryżu oraz cukru.

- Oscar Jahns - w 1898 roku, sprzedał browar w Żninie (inny niż obecny) i
przeniósł swą działalność piwowarską do Bydgoszczy. W latach 1900-1905 był
właścicielem browaru w tym mieście. Lokalizacja jest mi nieznana. Międzyczasie
w 1902 roku stał sie właścicielem browaru w ówczesnej podbydgoskiej
miejscowości Schleusenau. Dziś jest to już dzielnica Bydgoszczy i nazywa się
Okole. Według moich notatek, zakład ów funkcjonował tak jak pierwszy do 1905
roku. Niestety nie mam potwierdzenia źródłowego tej informacji. Być może
jednak, że rok 1907 (za spisem niemieckim), zamyka historię tegoż browaru -
znajdujacego się pod rzadami Jahnsa (?). Potwierdza sie zatem, że jeden
człowiek w tym samym czasie był właścicielem dwóch zakładów: Oscar Jahns
Brauerei i Brauerei Schleusenau, przy czym Schleusenau jest nazwą własną i z
całą pewnością nie oznacza "Śluzowy". Czy browar Roberta Frohlih'a był jego
kontunuacją tego nie wiem.


- Braca Brauer - "Neue Bromberger Brauerei"

Browary parowe powstały w 1861 roku. Trzydzieści lat później je rozbudowano.
Najcenniejszymi budynkami są słodownia i magazyn piwa z ceglaną architekturą i
drewnianą więźbą. Jeszcze kilka lat temu były one doskonale zachowane.


- Otto Blume - mistrz piwowarski w Bydgoszczy w latach 1906 – 1909

Otto Blume urodził się w 1867 roku. Po pewnym czasie zrezygnował ze swojej
bynajmniej nie złej funkcji w browarze w Speichrow, by podjąć naukę w szkole
piwowarskiej w Berlinie. Szkołę tę ukończył z dyplomem mistrza piwowarskiego w
1892 roku. Jego wyniki w nauce były tak dobre, że sama szkoła postarała się o
kolejne miejsce pracy, tym razem w akcyjnym browarze i słodowni w Barmen na
zachodzie Niemiec. W 1894 roku nadarzyła się nareszcie okazja otrzymania pracy
na odpowiednim do wykształcenia stanowisku. Otto Blume objął funkcję mistrza
piwowarskiego, a po pewnym czasie dyrektora technicznego w browarze Schwarck &
KrĂźger w Rostock (działał do 1918 roku). Pracował tam przez dwanaście lat i
chyba tylko propozycja jeszcze wyższego wynagrodzenia skłoniła go do
przeniesienia się do Bydgoszczy. W 1906 roku przejął stanowisko mistrza
piwowarskiego w browarze „Grunwald’s Erben Nachfolger – następca spadkobierców
Grunwalda“.

H. Trautschka, Brauerei (1860) Bahnhofstr. 36 -1865-1874 NS
Otto Leue, Damofbierbrauerei -1903 NS
BĂźrgerliches Brauhaus T z o.p. -1914/22
Browar Wielkopolski Sp. z o.p. – wł. Witold Czajkowski i Jan Lewandowski -
1926/7/8
Browar „Wielkopolski” T.A. tel. 1608 ul. Dworcowa 36 -1926/7/8
Browar „Wielkopolski” Browar, Słod. i fabr. wód miner. -1930/1


Neue Bromberg Brauerei, Friedmann i Jacobi (1896) Karnmarkt 9 -1896-1902 NS
Browar – wł. G. O. Brauer B-cia tel. 251 ul. Zbożowy Rynek 8(9) -1926/7/8
Nowy Browar Bydgoski – wł. Brauer B-cia -1922/7/8/9/30/1/4/6
Neue Bromberger Brauerei, GebrĂźder Bauer Kornmarkt 9 -1939
Państ. Zjedn. Przem. Piw. – Słod. w Bydgoszczy, Browar nr 2 -1945
Państwowy Browar nr 2 -1950
Zakł. Piw. w Bydgoszczy, Browar Pomorski, podl. (Zjedn. Państ. Przem. Piw. w W-
wie -1975
Browar Pomorski w Bydgoszczy -1982
Bydgoskie Browary Piwow., S. A. – Browar Pomorski -1990


Giese´scheBrauerei (1800) (Rozlew Browaru) Kornmarktstr. 3 -1865-1872 NS
Wilhelm Russack, Brauerei und Mälzerei -1890 NS
Brauerei Wilhelm Russack, Inh. Michael Russack -1920 NS
Browar – wł. Wilhelm Russak Zbożowy Rynek 3 -1922
Browar i fabr. Słodu Myślęcinek, oddz. -1939

1881 rok – 24 browary wyprodukowały 55001 hl piwa
1882 rok – 24 browary wyprodukowały 60478 hl piwa
1883 rok – 24 browary wyprodukowały 56766 hl piwa
1884 rok – 24 browary wyprodukowały 55550 hl piwa
1886 rok – 26 browarów wyprodukowały 71162 hl piwa
1887 rok – 25 browarów wyprodukowały 73100 hl piwa



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54,31563463,31563463,Z_czego_slynie_Bydgoszcz_.html



Temat: chrześcijanin wegetarianin
magdalaena1977 napisała:

> verdana napisała:
> > Ja tam wiem na 90% co z glutenem, co nie,
> > choć nigdy problemow z tym nie miałam.
>
> dominikjandomin napisał:
> > Pamiętasz o tym, ze kiełbasa czy ser to typowo polskie
> > danie z glutenem pszennym?
> ser raczej nie.
> Gluten zawiera spora część wędlin ze sklepu (kiełbasy), część konserw, nabiału
> (jogurty), przypraw (niektóre kostki rosołowe), płatki kukurydziane (słód
> jęczmienny), część czipsów, piwo, gin i whisky.
> Najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie składu, bo potem sprawa jest już
> prosta - masz swoje wędliny, swój jogurt, desery .... Problemy są tylko przy
> jedzeniu poza domem.

Ser podałem, bo z nudów zacząłem czytać w pewnych delikatesach skład na
produkcie o nazwie "ser żółty gouda". W składzie jak byk mąka pszenna.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16182,82023650,82023650,chrzescijanin_wegetarianin.html


Temat: Zabójcze biopaliwo
Z trzciny destyluje się etanol - he he co za cudowna roślina. Niezłe kwiatki w
tym artykule już na samym początku. Proponuję więc nazwać ją trzciną etanolową a
nie cukrową. To podobnie jak z tekstem na butelkach z piwem, że zawierają słód
jęczmienny. Zajebisty skrót myślowy :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,869,91125661,91125661,Zabojcze_biopaliwo.html


Temat: I co? Zawalił wam się świat na głowę?
zbysiu pisze:

YNieuku!
Piwo jest ze słodu jeczmiennego lub przenicznego

Y
Zbysiu, pisałeś, że z biedronki!


Źródło: topranking.pl/1611/i,co,zawalil,wam,sie,swiat,na,glowe.php


Temat: Herbatka Bobovita
Wyjaśniając sytuację chciałabym przekazać kilka informacji. Herbatka z jabłka i
melisy rzeczywiście zawiera w swoim składzie słód jęczmienny. Informacja taka
znajduje się na opakowaniu produktu, gdzie podany jest jego skład. Zawartość
tego słodu to 60 miligramów na 100 g suchego produktu (przed przygotowaniem). W
tej nikłej ilości słodu zawarta jest bardzo niska ilość glutenu - jedna setna
składu słodu to gluten, czyli w 100 g suchej herbatki znajduje się 0,6 mg
glutenu. Jest to tak niska zawartość, iż nie ma
obowiązku o jej informowaniu na opakowaniu, ponieważ twórcy polskich norm
uznali, iż matki należy przestrzegać przed glutenem, gdy jest go co najmniej
1 miligram na 100 g produktu.

Produkty zawierające poniżej 1 miligrama glutenu określane są jako produkty
bezglutenowe.

Zawartość glutenu niższa niż 1 miligram jest według ekspertów bezpieczna dla
osób uczulonych na gluten - według nich tak mała ilość glutenu nie może wywołać
reakcji
uczuleniowej. Ponadto skład tej herbatki, przed dopuszczeniem jej do
sprzedaży na rynku polskim, był opiniowany przez Instytut Matki i Dziecka
oraz Instytut Żywności i Żywienia - i uzyskał pozytywną opinię.

Mam nadzieję, że ta przejrzysta odpowiedź rozwieje wszelkie wątpliwości
dotyczące Herbatki BoboVita z jabłka i melisy.

Z poważaniem,
Maria Kropelnicka
Serwis Konsumencki
NUTRICIA Polska

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,16062732,16062732,Herbatka_Bobovita.html


Temat: Co teraz pijecie?

YSheala wrote:
Pijcie kochani Warszawiaka. To jest piwo! :))
Pozdrawiam i witam po dłuuuugiej przerwie ;) To tak gdyby ktoś mnie pamiętał
(i to nie dotyczy Watmana :P )

Sheala tudzież woody

Y
Piwo Warszawiak z browaru Konstancin nie jest zbyt dobrym pomyslem jak
sie ma na mysli "dobre piwo". To piwo robia bardzo tanim kosztem,
zamiast dodawac slod jeczmienny w fazie lezakowania jak na rasowy browar
przystalo, to oni dodaja cukier bo to duzo taniej wychodzi. Tylko ze
takie piwo jest zawsze gorsze od piwa robionego tylko na slodzie. Jak
tego nie zmienia to piwo nigdy nie bedzie dobre, przynajmniej dla kogos
kto odroznia rozne rodzaje piwa.


Źródło: topranking.pl/1086/co,teraz,pijecie.php


Temat: Jabcok!

YWitam!
Wprawdzie sam nie (nad)używam, ale rozumiem człowieka w potrzebie. Na
początek poczytałbym etykietki. Jeżeli drożdże tego nie chwytają, a sok w
ogóle nie chce się psuć (tak zwykle bywa) to winę ponosi jakiś konserwant,
zwykle benzoesan sodu.

Y
Byłem  kiedyś w fabryce wina Jabol - na  jednodniowej  praktyce - inapiszę to
co pamiętam  a pamietam  nie wiele  bo  nam   młokosom  trzy  wiadra Jabcoka
dali :-))))   Uzywali  tam  SO2   do  odkażania beczek  dębowych . w których  
fermentowało  wino.  Nie za bardzo  wierzę aby  sok  jabłkowy  faszerowany  
był  SO2.  Raczej  innym  konserwantem  np.  podanym  benzoesanem.  

YJeżeli pisze coś na etykiecie podejrzanego, to mogą
pomóc fachowcy - chemicy, ale szanse są niewielkie. Powodzenia i zazdroszczę
tanich win kalifornijskich :-))))
Jerzy
PS - w ostateczności przy pomocy jabłek i pary wodnej w garnku - sokowniku
upędziłbym własny czysty sok i dopiero wtedy próbowałbym z produkcją. Jabłek
chyba nie zaprawiają konserwantem ;-)))
J.

Y
Czasami  sok  nie chce fermentować gdy  ma za dużo  kwasu.  Dlatego  trudno  
otrzymać wino  z agrestu.  Radził  bym  dac nie co  sody  do soku  aby  
obniżyć  pH  ale nadal  ma to  byc  kwasne  tyle, że lekko.  Ponadto  
fosforany  dodaje sie po  to  aby  drożdże  miały  co żreć.  Bo w czsie pracy  
przemiany  cukru  w  alkochol  drożdże się męczą :-)))
Ja radzę sok rozcieńczyć  i  dodać cukru , fosforanów  i  drożdży  winnych  
oraz wcześniej  obniżyć  pH sodą.   jednak  do  zrobienia Jakola proponuję  
zrobić zacier z maki,  skrobie scukrzyc w temp. 40 stopni  przy  pomocy  
zmielonego  słodu  jeczmiennego ( enzym  zymaza ),  wystudzić, dodać drożdży  
i  zostawic to  na tydzień.  Przykryć gęsto  tkaną tkaniną, całość  ( zacier )
może być w beczce plastikowej.  No  i  fosforan  aby  moc była wieksza.  Potem  
jednorazowa destylacja a nastepnie  rektyfikacja z odrzuceniem  przedgonu  i  
pod koniec  pogonu  ( okrooooopnie to  śmierdzi ).  Otrzymujemy  spirytus.  
Potem  mieszamu  to  z czystym  sokiem , do tego  woda  i  mamy  JABCOKA.  
Jednak  spirytus radziłbym  kupić u  ruskich.  W hurcie ponoć 10 zł.  za litr.  
Reszta jak  wyzej.  Pralka Frania, sok, woda, buteli  i  firma  "Jabcok  
internationa"  ltd      ruuuuuuuuusza  na podbój  Europy  
zachodzniej.  !!!!!!!!

                       Pozdrawiam.  Niziołek  :-))))


Źródło: topranking.pl/1818/jabcok.php


Temat: Ukraińskie piwo
rubeus napisał:

> W sklepie Artus na Kabatach pojawiło się kilka gatunków imporotwanych
> piw ukraińskich, produkowanych przez browar Obolon [www.obolon.pl ]
> Szczególnie zaciekawiło mnie piwo 'Białe' - robione z jasnego
> słodu jęczmiennego - jak jeszcze trochę się pozastanawiam, to
> może się na nie skusze :-).
> Informację zapodaję ot tak w ramach sezonu ogórkowego i upałów ...

moim zdaniem jest to chamska reklama (patrz regulamin), tym bardziej że piwa
Obolona są powszechnie dostępne na rynku od conajmniej roku. A to czas w
ktorym każdy szanujacy się piwosz dogłebnie poznał walory smakowe wszystkich
oferowanych marek, przetestował optymalne tempertatury spozycia, kolejność
spożywania, kufle oraz dawki zalecane i te mniej zalecane.

Jedynym co cię usprawiedliwia to panujace ostatnio upały, dlatego w ramach
rekomendacji napiszę: skusić to się trzeba a nie tylko warto, bynajmniej nie ze
względu na wybitne walory smakowe Obolonów ale fakt, że do tej pory tego nie
uczyniłeś. Piow nie jest złe ale jego oryginalność nieco udawana.

Ciemny obolon jest dosyć lekki jak na ciemne piwa natomiast jego grzechem jest
zbyt duża zawartość karmelu co niebezpiecznie upodabnia ten napój do róznego
rodzaju ekwiwalentów i napojów piwopodobych ale trzeba przyznać że granicy tej
nie przekracza. pytaniem otwartym pozostaje po co się do niej zbliża.

Obolon pszenny nie zachwyca w ogóle, szczególnie zaś nie zachwyca pity w
zestawie z jego niemieckimi odpowiednikami. A to przecież konkurencja, w
ktorej Ukraińcy powinni się liczyć choćby ze wzgledu na ilosc surowca.

Obolon biały- ciekawy ale zdecydowanie zbyt mało chmielu co niestety uwydatnia
jego największy grzech, mianowicie to że jest to piwo stanowczo zbyt kwaśne jak
na dzisiejsze standardy. moja żona dokreśliła to dobitniej: smakuje jak pomyje
co jednak wydaje mi się stanowczo zbyt krytyczną recenzją.

Najlepszy jest tradycyjne piwo (bodajże Magnat?, bardzo klarowne i wywaorzone w
smaku. Ale tutaj stanowczo brakuje charakteru, po prostu piwo dla wszystkich,
szczególnie dorze schłodzona na upały. I te poleciłbym najabardziej, tyle że
zastanowić się tzreba po jaką cholere płacić za to jakieś 30% więcej niż za
polskie piwa.

Ogólnie, technicznie bez zarzutu ale nie stoi za tym żadna tradycja, stąd nie
można mówic o charakterze ale jego zręcznej imitacji.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,643,44779959,44779959,Ukrainskie_piwo.html


Temat: Karmi i karmienie piersia
Tak pomaga. Jednak nie chodzi o to ze alkohol pobudza laktacje, tylko chodzi o
słód jęczmienny zawarty w Karmi i to właśnie on działa pobudzająco.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,63424391,63424391,Karmi_i_karmienie_piersia.html


Temat: Karmi i karmienie piersia
> słód jęczmienny zawarty w Karmi i to właśnie on działa pobudzająco.

Skąd wiesz? Jest gdzieś publikacja fachowców na ten temat?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,63424391,63424391,Karmi_i_karmienie_piersia.html


Temat: Najlepsze piwa zagraniczne
Guinness to jest staut i jest lepszy od Murphysa ;)

Technika jego produkcji jest podobna do zwykłego piwa z tym, że jęczmień z
którego jest robiony jest uprzednio palony. Dzięki temu Guinness uzyskuje ciemną
barwę.
Jak pisze wikipedia "uzyskiwane ze skarmelizowanego słodu jęczmiennego z
dodatkiem słodu pszenicznego"

Faktycznie, w browarze Guinnessa przewija się często słowo "porter" ale jak się
ma do samego piwa to nie wiem.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,150,101149491,101149491,Najlepsze_piwa_zagraniczne.html


Temat: pierdnik

Yw@poczta.onet.pl wrote:

zrobilem.
w teorii bananowiec.
mutacja przepisu pat ze zlotu warszawskiego u gzow.
dodalem 2 banany (6),odjalem cukier (wielkies mi pustki uczynila w sercu moim
moja droga patrycjo tym cukrem swoim),

Y
przepis tak mial... podalam w miare oryginalne tlumaczenie.
swoja droga wreszcoe skonczyl sie u mnie cukier i jak bede robic teraz
zakupy to b4de weszyc za czyms ciekawszym :))))))
rany, myslalam ze on sie nigdy nie skonczy. juz sie zastanawialam nad
wysypaniem. bo u nas cukier to sie do ciasta tylko urzywa.

Ydodalem slodu jeczmiennego w ilosci

Y
o, i na cos takiego chcialabym sie natknac...

Ywyszedl cymesik. pierniczek jak ta lala. (pamiętasz pat?).

Y
no, jakbym mogla nie pamietac! :)

Ynastepnym razem
dodam imbire gandi i gwozdzikow. bedzie fundamentalistyczny piernik weganski.
to moze brzmiec jak grozba ale go opublikuje! o w puszKKKe jeza! zaczynam sie
bac sam siebie...

Y
:)))))))))

Ywojma

p.s. kurtka! i taki delikatny wyszedl a z samej razowej maki...!

Y
to jest najfajniejsze, prawda?

pat


Źródło: topranking.pl/1205/pierdnik.php


Temat: Filologicznie ;-)
chyba nie w tym rzecz, tzn. moze i gdzies tam jest wspolen pochodzenie, ale piwo
po dunsku to najwyrazniej "o/l" (nie wiem jak to zapisac) rowniez w postaci
tuborga czy carlsberga, a one sa "normalne". to estonskie chyba tez bylo,
zreszta mialo napisy w kliku jezykach, m.in. po rosyjsku i.. pivo bylo napisane,
polski to nie jest, ale moglby byc serbski, albo i czeski. natomiast teraz sie
przelaczalem na wiki miedzy jesykami i po litewsku jest alus, tez podobnie do
dunskiego, finsiego czy estonskiego.
a ale i lager to podzial wg sposobu fermentacji, natomiast slod (jeczmienny czy
inny) zawieraja praktycznie wszystkie piwa, nie tylko ale. wg wiki ale definiuje
sie w oparciu o rodzaj uzytych drozdzy i temperature :)


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,80646297,80646297,Filologicznie_.html


Temat: Wszystko jest wódką

YBart Ogryczak <B.Ogryc@gmail.comwrote:
On 22 jun, 17:32, Bart Ogryczak <B.Ogryc@gmail.comwrote:
| Co to jest "chleb"? To, co masz na półkach dziś,
| czy twarde placki, które kiedyś też były chlebem? A co to jest "piwo"?

| To akurat okresja królewski dekret z 1667 ;-)

Poprawka -- z 1516.
"Zgodnie z Reinheitsgebot, do warzenia piwa wolno używać jedynie słodu
jęczmiennego, wody źródlanej i chmielu."

Y
Trudno, będę nielegalny.

Grzesiek, preferujący piwo pszeniczne.


Źródło: topranking.pl/1748/wszystko,jest,wodka.php


Temat: co się stało z tym piwem
biniobill pisze:

Ykupuję w sklepie co jest na półkach, chce się czasami pić, ale cóż to, coraz
częściej z tej butelki czuć jakieś takie dziwne zapachy, chemikalia czy coś,
głowa boli coraz częściej, z czego to cholerstwo produkują wie ktoś? Jak na
mój gust te zwykłe nasze piwa to mają coraz mniej wspólnego z tym co jakiś
czas temu próbowałem kosztować...

Y
Ja tez po cichu :) Podziekuj za pogon za zyskiem i procentami, gdzies
czytalem, ze w pogoni za cieciem kosztow i szybsza produkcja do
produkcji uzywana jest kukurydza czy inne swinstwo. Na butelkach zreszta
mozna zauwazyc napis "zawiera slod jeczmienny" ale dzieki Bogu jeszcze
jest Ciechan, browar Amber i inne lokalne, ktore przynajmniej w DC mozna
kupic.

Pzdr
NuttyBoy


Źródło: topranking.pl/1086/co,sie,stalo,z,tym,piwem.php


Temat: pierdnik
zrobilem.
w teorii bananowiec.
mutacja przepisu pat ze zlotu warszawskiego u gzow.
dodalem 2 banany (6),odjalem cukier (wielkies mi pustki uczynila w sercu moim
moja droga patrycjo tym cukrem swoim), dodalem slodu jeczmiennego w ilosci
kilku lyzek, swiezo zmielonego cynamonu 3 szczypty, rodzynek namoczonych pol
szklanki no i orzechow (to bylo w oryginale).
wyszedl cymesik. pierniczek jak ta lala. (pamiętasz pat?). nastepnym razem
dodam imbire gandi i gwozdzikow. bedzie fundamentalistyczny piernik weganski.
to moze brzmiec jak grozba ale go opublikuje! o w puszKKKe jeza! zaczynam sie
bac sam siebie...

wojma

p.s. kurtka! i taki delikatny wyszedl a z samej razowej maki...!


Źródło: topranking.pl/1205/pierdnik.php


Temat: Czy Znacie przedszkole gdzie dzieci nie chorują ?
do Mami 7
Idealistyczne - to w naszej kulturze znaczy "nieosiągalne" i choć daleko mi do
znanych mi możliwości, to i tak skuteczność tego co robię czyni mnie niechcący
(chcący !) "wybrańcem losu". Proszę Pani - to jest tak : nie znam nikogo (ze
znanych mi wielu, wielu Osób) komu udałoby się zrealizować w 100% zalecenia
lekarza diagnozującego wg tradycyjnej medycyny chińskiej. Ale wiem, że te Osoby
robią CO MOGĄ i to już wystarczy by były bardzo zdrowe (grubo ponad przeciętną
normę).
"Dlaczego Mu zasmakowały" - bo cukier jest narkotykiem (zwłaszcza ten
wyabstrahowany od produktu, rafinowany - bo spala się najszybciej) w kontekście
tego na jakie ośrodki i w jaki sposób działa - to już nie jest żadna rewelacja
i medycyna się do tego "przyznała". Więc jeśli jest to działa na bardzo
subtelnym poziomie ; wystarczy że dziecku zmieni się akurat nastrój, albo
zmieni się pogoda i spadnie ciśnienie, albo będzie się nudzić przez chwilę -
wtedy jego organizm (wyposażony w mechanizmy ewolucyjne do zapewnienia nam
maksimum komforu=przetrwania) wyśle sygnał, że potrzebuje czegoś do
zrównoważenia zaistniałej sytuacji. Akurat cukier to "wspaniale" załatwia -
pogrążamy się w błogostanie zapominając o co nam chodziło.
W sklepie ze zdrową żywnością np. na ul. Moliera 2 powinna Pani dostać tzw.
zdrowe słodycze w ktorych używa się "lepszego" cukru - nierafinowanego, albo
słodu jęczmiennego lub ryżowego i nie używa spulchniaczy itd. Również jest tam
tak robione pieczywo (wg mnie - najlepsze na rynku - jeśli Pani dziecko lubi
zwykły chleb. Moje też tak je).
pozdrawiam serdecznie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,587,28925690,28925690,Czy_Znacie_przedszkole_gdzie_dzieci_nie_choruja_.html


Temat: >> boza mniam mniam
>> boza mniam mniam
>> kto lubi bze jak ja ?
>> (bułgarski napój fermentowany ze słodu jęczmiennego )
>> gdy jestem w Bułgarii zawsze to pije - jak bułgarzy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,524,7266036,7266036,_62_62_boza_mniam_mniam.html


Temat: alergia na piwo?
Co moze byc uczulajacego w piwie? A chocby chmiel. No i zboze, ale poza tym alergii na produkty zbozowe chyba nie masz?
No i nie piszesz o jakie piwo chodzi. Prawdziwe piwo powinno zawierac tylko slod jeczmienny, ewentualnie drozdze i chmiel, ale np produkt Heinekena, sprzedawany jako piwo to kompletna chemiczna zupa.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,5878207,5878207,alergia_na_piwo_.html


Temat: Poemat Lipcowy (Nr 7/26/2006)
Że PIWO to nie alkohol, wynika to z jego definicji
PIWO - pieniący się złocisty napój o niskiej zawartości alkoholu, otrzymywany
przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody
[SŁOWNIK WSPÓŁCZESNEGO JĘZYKA POLSKIEGO, Wyd.RD W-wa 2001]
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,59,44570600,44570600,Poemat_Lipcowy_Nr_7_26_2006_.html


Temat: Z czego slynie Bydgoszcz ???
Bydgoskie Fabryki Mebli S.A. to jedna z najstarszych firm meblarskich w Polsce.
Już w roku 1884 w Bydgoszczy na Starym Rynku Otto Pfefferkorn rozpoczął
działalność firmy. Do wybuchu drugiej wojny firma rozrastała się, właściciele
zatrudniali 400 osób. Dziś Bydgoskie Fabryki Mebli SA stanowią część grupy
Schieder. BFM rzeprowadziła ogromne inwestycje. Przenieśli z zakładów
usytuowanych w centrach miast do nowoczesnych fabryk. Poza tym grupa Schieder
to wiarygodny partner. A w Europie to niebagatelny atut. W ramach
marki „BYDGOSKIE MEBLE” firma oferuje zarówno klasykę jak i nowoczesność.

Bydgoskie Meble S.A. otrzymały zezwolenie na oznaczanie swych wyrobów
znakiem "Q".
BFM mogą się poszczycić produkcją dla najbardziej prestiżowych odbiorców, jak
Sejm, Urząd Rady Ministrów, Teatr Wielki, Zamek Królewski, wiele ambasad w
kraju i za granicą. To decyduje o wyjątkowej pozycji firmy na rynku meblarskim

W 1996 jako pierwsi w polskim przemyśle meblarskim uzyskaliśmy certyfikat ISO
9001. Dziś produkcja odbywa się w nowoczesnych zakładach, przy rygorystycznym
przestrzeganiu wszystkich norm. Meble z Bydgoszczy trafiają nie tylko do Polski
i Niemiec, także do Czech, Słowacji, Węgier, Chorwacji, Ukrainy, Rosji, Litwy,
Białorusi, Francji, Austrii, Szwecji. Można je znaleźć także w USA i Chinach.


Browary Bydgoskie

Historia bydgoskiego browarnictwa sięga XIVw. Browary powstawały, przenosiły
się, zmieniały nazwy, właścicieli, ale były od wieków.

W okresie od XV do XVII wieku piwo bydgoskie cieszyło się wielką
popularnością. Podobno mieszkańcy Poznania cenili je w tym okresie bardziej niż
swoje własne, płacąc chętnie dwa razy wyższą cenę niż za swoje.

W osiemdziesiątych latach XIX wieku w okręgu rządowym Bydgoszczy znajdowało się
24 – 26 browarów, z których 4 znajdowały się w samej Bydgoszczy, a piąty w
pobliskim Myślęcinku. Oprócz słodu jęczmiennego i pszenicznego, do produkcji
piw używano w tym rejonie w niewielkich ilościach surogatów, ryżu oraz cukru.

- Oscar Jahns - w 1898 roku, sprzedał browar w Żninie (inny niż obecny) i
przeniósł swą działalność piwowarską do Bydgoszczy. W latach 1900-1905 był
właścicielem browaru w tym mieście. Lokalizacja jest mi nieznana. Międzyczasie
w 1902 roku stał sie właścicielem browaru w ówczesnej podbydgoskiej
miejscowości Schleusenau. Dziś jest to już dzielnica Bydgoszczy i nazywa się
Okole. Według moich notatek, zakład ów funkcjonował tak jak pierwszy do 1905
roku. Niestety nie mam potwierdzenia źródłowego tej informacji. Być może
jednak, że rok 1907 (za spisem niemieckim), zamyka historię tegoż browaru -
znajdujacego się pod rzadami Jahnsa (?). Potwierdza sie zatem, że jeden
człowiek w tym samym czasie był właścicielem dwóch zakładów: Oscar Jahns
Brauerei i Brauerei Schleusenau, przy czym Schleusenau jest nazwą własną i z
całą pewnością nie oznacza "Śluzowy". Czy browar Roberta Frohlih'a był jego
kontunuacją tego nie wiem.


- Braca Brauer - "Neue Bromberger Brauerei"

Browary parowe powstały w 1861 roku. Trzydzieści lat później je rozbudowano.
Najcenniejszymi budynkami są słodownia i magazyn piwa z ceglaną architekturą i
drewnianą więźbą. Jeszcze kilka lat temu były one doskonale zachowane.


- Otto Blume - mistrz piwowarski w Bydgoszczy w latach 1906 – 1909

Otto Blume urodził się w 1867 roku. Po pewnym czasie zrezygnował ze swojej
bynajmniej nie złej funkcji w browarze w Speichrow, by podjąć naukę w szkole
piwowarskiej w Berlinie. Szkołę tę ukończył z dyplomem mistrza piwowarskiego w
1892 roku. Jego wyniki w nauce były tak dobre, że sama szkoła postarała się o
kolejne miejsce pracy, tym razem w akcyjnym browarze i słodowni w Barmen na
zachodzie Niemiec. W 1894 roku nadarzyła się nareszcie okazja otrzymania pracy
na odpowiednim do wykształcenia stanowisku. Otto Blume objął funkcję mistrza
piwowarskiego, a po pewnym czasie dyrektora technicznego w browarze Schwarck &
KrĂźger w Rostock (działał do 1918 roku). Pracował tam przez dwanaście lat i
chyba tylko propozycja jeszcze wyższego wynagrodzenia skłoniła go do
przeniesienia się do Bydgoszczy. W 1906 roku przejął stanowisko mistrza
piwowarskiego w browarze „Grunwald’s Erben Nachfolger – następca spadkobierców
Grunwalda“.

H. Trautschka, Brauerei (1860) Bahnhofstr. 36 -1865-1874 NS
Otto Leue, Damofbierbrauerei -1903 NS
BĂźrgerliches Brauhaus T z o.p. -1914/22
Browar Wielkopolski Sp. z o.p. – wł. Witold Czajkowski i Jan Lewandowski -
1926/7/8
Browar „Wielkopolski” T.A. tel. 1608 ul. Dworcowa 36 -1926/7/8
Browar „Wielkopolski” Browar, Słod. i fabr. wód miner. -1930/1


Neue Bromberg Brauerei, Friedmann i Jacobi (1896) Karnmarkt 9 -1896-1902 NS
Browar – wł. G. O. Brauer B-cia tel. 251 ul. Zbożowy Rynek 8(9) -1926/7/8
Nowy Browar Bydgoski – wł. Brauer B-cia -1922/7/8/9/30/1/4/6
Neue Bromberger Brauerei, GebrĂźder Bauer Kornmarkt 9 -1939
Państ. Zjedn. Przem. Piw. – Słod. w Bydgoszczy, Browar nr 2 -1945
Państwowy Browar nr 2 -1950
Zakł. Piw. w Bydgoszczy, Browar Pomorski, podl. (Zjedn. Państ. Przem. Piw. w W-
wie -1975
Browar Pomorski w Bydgoszczy -1982
Bydgoskie Browary Piwow., S. A. – Browar Pomorski -1990


Giese´scheBrauerei (1800) (Rozlew Browaru) Kornmarktstr. 3 -1865-1872 NS
Wilhelm Russack, Brauerei und Mälzerei -1890 NS
Brauerei Wilhelm Russack, Inh. Michael Russack -1920 NS
Browar – wł. Wilhelm Russak Zbożowy Rynek 3 -1922
Browar i fabr. Słodu Myślęcinek, oddz. -1939

1881 rok – 24 browary wyprodukowały 55001 hl piwa
1882 rok – 24 browary wyprodukowały 60478 hl piwa
1883 rok – 24 browary wyprodukowały 56766 hl piwa
1884 rok – 24 browary wyprodukowały 55550 hl piwa
1886 rok – 26 browarów wyprodukowały 71162 hl piwa
1887 rok – 25 browarów wyprodukowały 73100 hl piwa



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54,31563463,31563463,Z_czego_slynie_Bydgoszcz_.html